Bölüm Misyonu
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, risk alan, duygularını bastırmayan, varolanla yetinmeyen, eleştirel bakan, sorgulayan ve söyleyecek sözü olan bir tasarımcı profili yaratmayı benimsemekte ve grafik tasarım, Web tasarımı, TV ve reklam grafikleri, animayon, bilgisayarlı oyun tasarımı ve görsel efekt tasarımı gibi alanlarda eğitim vermektedir.
Bölümde konsept yaşama dair yeni ve farklı bakış açıları ile donanmış, değişim ve gelişimleri yakından izleyerek hızla adapte olan ve bir duruş sergileyebilen tasarımcılar yetiştirmektir.
Bölüm İmkanları
Bölüm, temel tasarım eğitimi için hazırlanmış atölyeleri, çoklu ortam ve grafik tasarım için özel yapılandırılmış bilgisayar laboratuvarları başta olmak üzere, animasyon/video tasarımı laboratuvarları ve profesyonel fotoğraf stüdyoları ile donatılmıştır. Film sektöründe sıkça kullanılan ve çeşitli görsel efektlere olanak tanıyan yeşil ekran stüdyosu da bölüm bünyesinde bulunmaktadır. Bölümde ayrıca, 3 boyutlu karakter animasyonlarında doğal hareket imkanı sunan, son teknoloji ürünü hareket yakalama (motion capture) sistemi de öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.
Programlar
Bölümümüz halen lisans düzeyinde üç program yürütmektedir. Bunlar, İngilizce ve Türkçe Bilgisayar Mühendisliği ve İngilizce Yazılım Mühendisliği programlarıdır. Lisans öğrencilerine 4 yıllık eğitimin ilk yılında bilgisayar yapısı ve programlamaya giriş ve temel bilimler alanında temel matematik ve fizik dersleri ve İngilizce dersleri verilmektedir. İkinci ve üçüncü yıllarda ise bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı ve bilgisayar ağları alanlarına giren dersler verilmektemezuniyet yılında ise öğrenciler, 5 teknik seçmeli ders almaktadırlar. Son sınıfta öğrenciler ayrıca yazılı ve sözlü sunuş becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunan bir mezuniyet projesi hazırlamak zorundadırlar. Bölümümüzün lisansüstü programları 1996 yılında başlatılmıştır. Yüksek Lisans (MS) programının amacı; lisans eğitimlerini tamamlayan öğrencilerinsentez ve tasarım yeteneklerini, ve araştırma becerilerini geliştirmek, ve belli bir konuda uzmanlaşmayı sağlamaktır. Doktora (PhD) programının amacı; bilgisayar mühendisliği dalında, orjinal bir araştırma yürütüp, eğitim verebilecek genç akademisyenler yetiştirmektir.
Eğitimde Farklılık
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, eğitim kalitesi ve öğretim kadrosu ile öğrencilerinin başarılarıyla dikkat çekmetedir. Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümü, Uluslararası İletişim Tasarımı Konseyi (Icograda) gibi oldukça önemli ve prestijli bir uluslararası üyeliğe sahiptir.
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü çok yakın zamanda Icograda'nın toplandığı Taiwan'da, Dünya'nın ilk 100 Tasarım Okulu klasmanına seçilmiştir.
Belçika (Gent Üniversitesi-Kraliyet Sanat Akademisi), İran (Vije İletişim Tasarımı Okulu, ABD (Purdue Üniversitesi ve Robert Morris Üniversitesi) ve Türkiye'nin önde gelen Sanat ve Tasarım bölümleri ile hem öğrenci hem de öğretim üyesi bağlamında uluslararası işbirlikleri yapmaktadır.
Kariyer Olanakları
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nden mezun olan öğrenciler, kazandıkları disiplinler arası düşünsel/yaratıcı beceriler ve yeni iletişim teknolojilerine hakim nitelikleriyle iletişim tasarımı sektörünün pek çok alanında çalışma olanağı kazanabilirler. Film ve video yapım şirketlerinde kamera, kurgu, görsel efekt veya yayın grafikleri gibi alanlarda çeşitli görevler alabilirler. Çoklu ortam, animasyon ve grafik tasarım şirketlerinde tasarımcı olarak çalışabilirler. Etkileşimli CD ve DVD, ses tasarımı, web siteleri, profesyonel fotoğrafçılık,alanlarında faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla çalışma olanağı bulabilirler. Reklam ve pazarlama firmalarında yaratıcı yönetmenlik ya da sanat yönetmeni olarak çalışabilirler. Ayrıca öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerinin ardından bölümün Yüksek Lisans programına devam ederek akademik alanda da kariyer yapabilirler.
İletişim Bilgileri
Adres:
Doğu Akdeniz Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Gazimağusa, KKTC
Mersin 10 Turkey